– Statsforvalternes kompetanse på klima og energi er for svak

Publisert

Kraftmaster ved fjorden

Arbeid med å bytte linjetråd og tilhørende komponenter på eksisterende linje mellom Sandnes og Lysebotn på grunn av alder og tilstand. Foto: Lyse

– Statsforvalternes kompetanse på natur er god, men på klima og energi trenger de ressurser. Det sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge.

Hun mener at statsforvalternes kompetanse på energi og klima må styrkes, og at de må få et tydeligere beskjed om å følge opp regjeringens klima- og energipolitikk enn de har i dag.

– Regjeringen har et mål om å holde kraftoverskuddet om lag som i dag. Nå peker alle pilene mot at dette kraftoverskuddet er i ferd med å forsvinne. Da bør ikke statsforvalteren uten videre fremme innsigelser til vindkraftanlegg på naturfaglig grunnlag, de må gjøre reelle avveininger også opp mot regjeringens vedtatte energi- og klimapolitikk, sier hun.

Fornybar Norge har derfor bedt regjeringen og Stortinget om å styrke statsforvalterens mandat og budsjetter til neste år, slik at de blir i bedre stand til å følge opp regjeringens politikk også på klima- og energiområdet.

– Statsforvalterens rolle har blitt viktigere. Fra juni i år må kommunene ta stilling til om vindkraftanlegg på land skal bygges før det gis konsesjon, og vi opplever flere innsigelser fra statsforvalteren til kommuner som ønsker å legge til rette for vindkraft, sier hun.

Hun minner også om at begrunnelsen for konsesjonsreformen for vindkraft på land var ønsket om kommunal råderett.

– Det tilsier i seg selv at statsforvalteren bør være varsom med å overprøve kommunenes planer om fornybar energi etter plan- og bygningsloven, sier Haga.

 

Bakgrunn:
  • Regjeringen har et mål om å beholde et kraftoverskudd i 2030 på om lag samme størrelse som i dag, det vil si 15-25 TWh. Samtidig har både Statnett og NVE i sine prognoser lagt til grunn en betydelig svekket kraftbalansen from mot slutten av 20-tallet.
  • Regjeringen har undertegnet Paris-avtalen og rapportert inn klimamål, som i stor grad vil være avhengig av ny kraft til elektrifisering. Utslippene skal kuttes med minst 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990. Så langt har Norge kuttet 4,7 prosent.
  • Fornybar Norge har bedt regjeringen om å presisere overfor statsforvalteren at de må ta mer hensyn til regjeringens vedtatte mål innen energi- og klimapolitikken når de vurderer nye vindkraftkonsesjoner framover. De har også bedt Stortinget om å styrke statsforvalterens energi- og klimakompetanse i statsbudsjettet for 2024.
Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Øistein Schmidt Galaaen
Profilbilde Vegard Pettersen