Bygging av spektakulær kraftlinje sikrer grønn industri i Odda

Publisert

Pablo Barrera, Haugaland kraft, Terje Lien Aasland, olje- og energiminister, Tomas Bjerke, Bjerke nettbygg og Åslaug Haga, Fornybar Norge.

Over hele landet står industri og bedrifter, så vel som kraftprodusenter, i kø for å få koble seg på strømnettet. I terrenget over Tyssedal i Vestland bygges det nå en spektakulær ny strømlinje for å mette kraftbehovet. Onsdag fikk olje- og energiministeren overvære mastemontasjen.

– Elektrifisering er vårt fremste virkemiddel i kampen mot klimaendringene. Da må vi ha masse ny kraft, og ikke minst må vi evne å frakte denne kraften rundt omkring. De som bygger disse linjene, er på mange måter førstelinjen i energiomstillingen vi skal gjennom. Det sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge.

Denne uken fikk olje- og energiministeren, Terje Aasland, som selv startet karrieren som energimontør, være med på mastemontasje med helikopter i regi av Bjerke Nettbygg. Det er et selskap som har spesialisert seg på å bygge nett i det mest krevende terrenget. 

– Vi klarer oss ikke uten energientreprenørene og -montørene. De er kirurgene i fornybarnæringen – på samme måte som et sykehus er helt avhengig av kirurgene sine, er vi helt avhengig av entreprenørene våre. 

Det sa Terje Aasland til en forsamling med representanter fra Bjerke Nettbygg, ordføreren i Ullensvang, Fagne, Haugaland Kraft og Fornybar Norge. 

Han er opptatt av at de lokale entreprenørene skal ha gode vilkår og trygge arbeidsplasser å gå til i en tid hvor nettutbygging er kritisk. 

– Jeg skal gjøre mitt for at energientreprenørene skal kunne fortsette å utvikle seg. Det er viktig at vi har norske selskaper som bryr seg om de lokale ringvirkningene de skaper, sier Aasland. 

Prekært behov for mer nett

Haga fremhever viktigheten av et fungerende entreprenørmarked for at Norge skal komme seg gjennom energiomstillingen.

– Behovet for mer nett er prekært: Vi skal bygge like mye nett de neste 10-15 årene, som vi har gjort de forrige hundre. Da må vi utnytte ressursene så effektivt som mulig, som innebærer utstrakt bruk av energientreprenører, sier Haga. 

Det økte kraftbehovet i Odda er utløst av Boliden, en lokal industribedrift. Linjene som trekkes er levert av Norcable fra Karmøy, verdens grønneste kabelprodusent. Det er nettselskapet Fagne som eier nettet. 

– Her ser vi et kroneksempel på verdikjeden vi i Fornybar Norge representerer. Nettselskapet setter ut et prosjekt til en energientreprenør, som igjen bruker lokal leverandørindustri. Det er i grunn akkurat slik vi ønsker å ha det – utbygging av kritisk infrastruktur som sikrer norske arbeidsplasser, kunnskap, kompetanse og knoppskyting, sier Haga.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde av
Profilbilde av