Elektrifisering av Melkøya krever kraftløft for hele regionen

Publisert

Administrerende direktør i Fornybar Norge, Åslaug Marie Haga på scenen  under Fornybar Norge sin Årskonferanse i 2023 i Bergen.

Foto: Fornybar Norge

Regjeringen vil elektrifisere gassanlegget på Melkøya i Finnmark. Det er bra for å kutte norske klimagassutslipp, men det krever store mengder ny kraft og nytt nett i regionen.

– Elektrifisering av Melkøya må gjennomføres slik at det ikke medfører økte strømpriser for folk og bedrifter i regionen, og slik at det blir mulig å realisere datasentre, oppdrettsanlegg og annen industri som skriker etter kraft i Troms og Finnmark. Det er avgjørende for resten av landsdelen at vedtaket raskt følges opp med utbygging av mer nett og økt kraftproduksjon. 

Det sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge.

Fornybar Norge er opptatt av at regjeringens planer om satsing i Finnmark faktisk blir en ekstra satsing, og ikke noe som går ut over andre prosjekter. 

– Vi ønsker en handlingsplan fra regjeringen for utbygging av nett og kraft i Troms og Finnmark. Videre må NVE styrkes med friske midler til konsesjonsbehandling, så planene om rask utbygging i nord ikke går ut over prosjekter andre steder i landet, sier Haga. 

Fornybar Norge savner forsterking av 132-kilovoltslinja fra Skaidi til Balsfjord og videre sørover, for å sikre at hele landsdelen får tilstrekkelig tilgang til kraft. Det er nødvendig for forsyningssikkerhet og næringsutvikling i hele Nord-Norge.

Regjeringens ambisjon om at elektrifiseringen skal dekkes inn av mer fornybar energi er ambisiøs, men oppnåelig. Det krever riktignok at det bygges mer vind på land, som er den lavest hengende frukten av de fornybare energiformene.

– Kraftbehovet må dekkes inn med mer vindkraft på land. Det er det eneste som kan gi tilstrekkelig kraft frem mot 2030. Her må det gjennomføres gode prosesser for å sikre sameksistens med reindrift og andre interesser, sier Haga.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: