Engihet om fornybardirektivet

Publisert

Solar photovoltaic panels and wind turbines. Energy concept

Foto: zhengzaishuru

Etter en forhandlinger mellom EU- parlamentet og medlemslandene i EU er det enighet om revisjonen av det viktige fornybardirektivet.

Fornybardirektivet eller Renewable Energy Directive III (REDIII) er en sentral del av EUs grønne satsing, som har som mål å øke andelen fornybar energi i EUs totale energimiks innen 2030. Fornybardirektivet som gjelder idag krever 32 prosent. Den nye avtalen fastsetter en obligatorisk fornybarandel på 42,5%, og en frivillig andel på 45%.  

REDIII er en del av EUs Fit for 55-pakke, som har som mål å kutte utslippene med 55% innen 2030 sammenlignet med 1990-nivået. Økt andel av fornybar energi vil også bidra til å gjøre Europa mindre avhengig av russisk gass, noe som er spesielt viktig etter invasjonen av Ukraina. EU har derfor satt utbygging av fornybare energikilder høyt på prioriteringslisten. 

Fornybarmålet økes 

Den opprinnelige planen fra kommisjonen hadde foreslått en fornybarandel på 45%, men dette ble moderert ned til 42,5% etter press fra medlemslandene. REDIII inkluderer også innføring av Renewable Acceleration Areas (RAA) og raskere konsesjonsbehandlinger. Innenfor RAA skal fornybare energikilder, samt lagring og nettutbygging, ha et tak på 1,5 års konsesjonsbehandling. Utenfor vil det være maksgrense på 2,5 år. Offshoreprosjekter vil ha 2,5 år innenfor og 3,5 utenfor RAA. I tillegg vil forvaltningen kunne erklære fornybare energiprosjekter som Overriding Public Interest (OPI). Det vil si at visse prosjekter vil bli ansett som viktigere enn andre interesser og få forrang. 

Medlemsland som har jobbet for atomkraftens rolle i Europas har også kommet godt ut av forhandlingene. Hydrogen produsert ved hjelp av atomkraft vil bli godkjent som lavkarbonenergi. Mellomstatlig samarbeid skal også bli lettere. 

Den nye avtalen om REDIII er et viktig skritt i retning av EUs klimamål, og vil hjelpe til med å sikre en bærekraftig og ren energifremtid for Europa. Avtalen er ikke formelt godkjent av parlamentet og medlemslandene, men det er forventet at det vil skje i nær fremtid uten merkbare endringer.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

 

Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.