Innspill til strømprisutvalget

Publisert

Røldal-Suldal Kraftverk.

Fornybar Norge har levert innspill til ekspertutvalget som skal vurdere prisdannelsen på strøm.

Høye strømpriser har ført til debatt om dagens kraftmarkedsløsninger. Olje- og energidepartementet satte i januar ned et ekspertutvalg som skal utrede og drøfte ulike modeller som kan bidra til mer stabile, forutsigbare og konkurransedyktige priser til husholdninger, industri og næringsliv, og samtidig sikrer investeringer i fornybar energi, innenfor rammen av EØS-avtalen. Utvalget skal levere sin rapport innen 15. oktober.

“Høye kraftpriser har utfordret legitimiteten og tilliten til vårt markedsbaserte kraftsystem. Vi synes det er positivt at vi nå får etablert og forankret et felles kunnskapsgrunnlag. Vi har brukt innspillet til å legge frem vår håndbok om sammenhengene i kraftmarkedet, og håper at alle med interesse for tematikken vil benytte seg av denne,” sier næringspolitisk rådgiver Kristin Rasdal.

 

De høye strømprisene har reflektert en helt ekstraordinær situasjon i europeiske energimarkeder. Ingen kunne forutse dette, og i en ekstraordinær situasjon har det vært riktig og nødvendig med omfordeling gjennom strømstøtteordningen. Samtidig står Fornybar Norge fast ved at problemet ikke er prisdannelsen i markedet. Dagens markedsmodell bidrar til at vi bruker ressursene våre effektivt ved at de rimeligste produksjonsressursene aktiveres først, samtidig som forsyningssikkerheten ivaretas. Markedsprisene har signalisert den underliggende ressurssituasjonen, og at det har vært en enorm ubalanse mellom tilbud og etterspørsel etter kraft og energi.

Samtidig har energikrisen minnet oss om viktigheten av gode prissikringsmuligheter for forbrukere, produsenter og strømleverandører. Gode prissikringsmuligheter innebærer mer forutsigbare priser for de som ønsker det og at aktørene kan beskytte seg mot kortsiktige svingninger i engrosmarkedet, og en viktig del av løsningen består i å utbedre disse.

Kraftmarkedet genererer betydelige verdier, og mesteparten av disse tilbakeføres til det offentlige gjennom skatter og eierskap. Dette gir myndighetene mulighet til å omfordele til ulike grupper av forbrukere, formål og velferdstiltak. Inntektene kan også brukes for å kompensere for uønskede effekter som markedet gir.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde av Bård Standal
Profilbilde av