Innsyn i havvindsøknader: OED må praktisere unntak fra offentlighet strengt

Publisert

Turbinene til Equinors prosjekt Hywind Tampen. Her utenfor Gulen i Vestland, før de ble slept ut i Nordsjøen. Mai 2023.

Turbinene til Equinors prosjekt Hywind Tampen. Her utenfor Gulen i Vestland, før de ble slept ut i Nordsjøen. Mai 2023. Foto: Sindre Sættem

Den norske havvindsatsingen er viktig for hele befolkningen. Derfor bør det legges opp til en så transparent prosess som mulig. Men dette handler om å likebehandle havvindkonkurransene med andre tilsvarende offentlige konkurranser.

Fornybar Norge mener at OEDs forslag om unntak fra innsyn i tildelingssøknadene bør innvilges frem til tildelingen er gjort, slik departementet ønsker. Det er for å sikre effektiv saksbehandling og ivareta konkurransehensyn. Så fort tildelingen er gjort bør vanlige innsynsregler gjelde. 

 

– Det er viktig at prosessene mot at vi får havvind i stor skala på norsk sokkel er så åpne som mulig. Bare da vil havvindsatsingen få den nødvendige støtten i befolkningen. Men dette handler om å likestille havvindkonkurransen med andre offentlige konkurranser. Det sier Jon Evang, bransjedirektør for havvind i Fornybar Norge.

Fornybar Norge har registrert at det er mange reaksjoner på begrensningen av innsyn i søknadene. Vi oppfordrer derfor OED til å evaluere behovet for denne typen unntak i kommende havvindrunder. Offentlighet er et svært viktig demokratisk prinsipp. Som hovedregel skal det gjelde alminnelige regler for innsyn.

Samtidig har OED et behov for å bruke tid og ressurser på å behandle søknadene. Det er på linje med praksis for offentlige anskaffelser ellers å kunne unnta konkurrerende søknader for innsyn i perioden frem til tildeling har skjedd. Innsynsmuligheten vil ivaretas fullt ut etter tildelingen av areal.

Oppsummeringsvis vil Fornybar Norge: 
  • Støtte departementets forslag til ny hjemmel for tidsavgrenset unntak fra innsyn i havvindsøknader, slik det er for sammenliknbare konkurrerende søknader til offentlige anskaffelser. 
  • Understreke at offentlighet er et viktig demokratisk prinsipp for å sikre tillit til havvindprosessene, men at dette handler om å likebehandle havvindkonkurransene med tilsvarende offentlige konkurranser. 
  • Oppfordre OED til at unntak fra offentlighet, om enn tidsavgrenset, blir praktisert strengt. 
  • Oppfordre OED til å evaluere behovet for å benytte hjemmelen for tidsbegrenset unntak fra innsyn i de kommende havvindrundene. 
Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Jon Evang.