Kommisjonen med støttepakke for vindindustrien i Europa

Publisert

Vindkraftpakken fra Europakommisjonen tar sikte på å styrke utbyggingen av nye installasjoner og styrke konkurranseevnene til europeisk vindkraftindustri.

Støttepakken kommer som et svar på Kommisjonspresident Von der Leyens lovnader fra tidligere om å adressere utfordringene europeisk vindkraftindustri opplever, blant annet på grunn av høy prisstigning og svekkede forsyningskjeder, samt flaskehalser for nye prosjekter og ugunstig rammevilkår. Vindkraftpakken ble lansert 24. oktober, samme dag EU Hydropower Alliance holdt sitt første høynivåarrangement og den sjette EU-Norge energikonferanse gikk av stabelen.  

For europeiske aktører er risikoen at vindindustrien skal flyttes til eller utkonkurreres av tredjeland, slik som solindustrien har opplevd. For å unngå dette har Kommisjonen lansert en handlingsplan med 15 tiltak for å styrke Europas vindkraftindustri som dekker seks hovedområder.  

Vindkraftpakken dekker fem hovedområder 

Gjennom digitalisering av konsesjonsbehandling ønsker Kommisjonen å sette fart på utdeling av tillatelser for nye vindprosjekter. Det digitale verktøyet skal etter planen lanseres innen slutten av året. I tillegg formoder Kommisjonen medlemsland til å være mer transparente om tidslinjer og langsiktig planlegging av auksjoner.  

Det viktigste tiltaket handler om auksjonsdesign og setter krav til forhåndskvalifisering av prosjekter. Disse kravene vil styre hvorvidt et prosjekt kan by på en auksjon. Blant annet innebærer dette krav om miljøbeskyttelser, data- og nettbeskyttelse (cyber), samt evne til å levere. Blant annet ønsker Kommisjonen å håndtere høy prisstigning. Feil eller mangelfull indeksering gjør at prosjektutviklere arbeider med en pris i auksjonsbudet sitt, og må handle for en høyere pris når de skal ut og kjøpe blant annet turbiner, noe som påvirker auksjonsprisen.  

Flere av tiltakene handler om bedre finansieringsmuligheter. Handlingsplanen foreslår å doble støtten tilgjengelig for ren teknologiindustri under Innovasjonsfondet til €1,4 milliarder. Den europeiske investeringsbanken (EIB) vil også kunne gi garantier til private banker for å dekke risikoen ved å låne penger til vindindustrien. Det vil også være mulig å få finansering til produksjon, i tillegg til finansiering av prosjektet.  

Kommisjonen vil følge tett urettferdige handelspraksis fra tredjeland for å sikre et rettferdig og konkurransedyktig internasjonalt miljø. Det er varslet at investorer vil bli invitert med inn i denne dialogen for å se hvor skoen klemmer og identifisere hindringer.  

Videre er arbeidskraft og utarbeidelse av en EU Wind Charter hvor både medlemsland og industri blir invitert med i samarbeidet en del av handlingsplanen.  

Veien videre  

Innen utgangen av året har Kommisjonen bedt medlemsland signere EU Wind Charter og dermed forplikte sin støtte til handlingsplanen. Det er ikke ventet å komme noen bindende lovforslag knyttet til pakken og signeringen gir ingen forpliktelser. Senere i år vil Kommisjonen lansere en handlingsplan for nettutbygging. Denne vil ta for seg utbygging av kapasitet i strømnettet.  

Finn hele handlingsplanen her.  

Les Kommisjonens plan for å levere på EUs havvindambisjoner her

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.
Portrettfoto av Ingvill Østhassel til bruk på nettside.