Restaurering av natur i EU

Publisert

Mann i gul regnjakke står i fjæra og ser utover havet.

Lofoten. Foto: Ansgar Scheffold /Pixabay

EUs natur er under stadig større press, og EU-kommisjonen har kommet med et forslag som skal sikre Europeisk biomangfold og naturområder.

Medlemslandene i Rådet har kommet til enighet om sin posisjon til forslaget, i Europaparlamentet er partiene splittet. Regelverk som gjelder natur er ikke EØS-relevant, og dette regelverket skal derfor ikke gjennomføres i Norge. Likevel vil det kunne sette et viktig eksempel, og kan få konsekvenser for norske selskaper som investerer i EU-land

Ifølge Kommisjonen er 81% av Europas natur i dårlig tilstand. Naturkrisen og klimakrisen går hånd i hånd, og det må gjøres omfattende tiltak for å bedre EUs naturområder. Vern av naturen er ikke bare viktig for å nå klimamål og redde biomangfold, men er også et viktig tiltak for Europas matsikkerhet. Kommisjonen har også slått fast at investeringer i naturen er bra for Europas økonomi, og argumenterer for at hver investerte euro vil gi 8 til 38 euro tilbake.

I rådet ble det enighet om en "general approach" til forslaget fra kommisjonen 20. juni. Rådet har satt mål om å restaurere minst 20% av de utsatt hav- og landområdene innen 2030, og i 2050 skal alle økosystem som har behov være tilbakeført. Det vil si at bekker og elver som er blokkert skal åpnes, omgjøre beitemark tilbake til våtmark og sikre naturparker og friområder i tettbebygde strøk. Rådet har gitt unntak til områder som er viktige av militære hensyn og i noen tilfeller der fornybar energi kan produseres. Disse to interessene kan også bli prioritert ved nybygg.  

Før forslaget kan settes til verks må det bli enighet mellom rådet, parlamentet og kommisjonen. I parlamentet er det splittet mellom partiene. De konservative (EPP), som er det største partiet i parlamentet, leder motstanden. De er, som flere EU-land, uenige i regelverket, da de mener det ikke tar hensyn til deres spesielle utfordringer og kan begrense eiernes rettigheter.

Det har til nå vært to avstemminger i miljøkomiteen, som begge ble 44 mot og 44 for. Miljøkomiteen trenger derfor mer tid til å behandle endringsforslagene, så det er uklart om saken vil bli tatt opp på det siste plenumsmøtet før sommeren. Hvis Europaparlamentet vedtar en lovtekst, må det forhandles med Ministerrådet. Det spanske formannskapet vil ha ansvaret for å få loven godkjent, noe som kan bli en stor utfordring for dem før deres formannskapsperiode avsluttes ved nyttår.

Les også saken: Council reaches agreement on the nature restoration law

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

 

Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.