Ursula von der Leyen lanserer pakke for vindkraft

Publisert

?

Foto: EP/ Daina Le Lardic

Vindkraft, europeisk konkurranse og implementering av klima- og energiregelverk sto høyt på agendaen under Ursula von der Leyen, president i EU-Kommisjonen, sin årlige tale til EU.

Her kan du lese von der Leyens brev med prioriteringer til Parlamentet.  

Vindkraft får mer støtte

Von der Leyen uttalte at Kommisjonen vil legge frem en vindkraftpakke som vil forenkle søknadsprosedyrene for tillatelser og forbedre auksjonssystemer i hele EU. I tillegg blir utdannelse og omskolering for å bygge arbeidskraft for det grønne skiftet løftet frem, noe som er i tråd med Kommisjonens prioriteringer om å gjøre 2023 til "European Year of Skills".

Videre er ikke bare forenkling av rammevilkår og tilgang på arbeidskraft essensielt for å videreføre suksessen vindkraft har hatt i Europa så langt. Von der Leyen pekte også på at tilgang på finansiering av vindkraftprosjekter og stabile forsyningskjeder, spesielt når det gjelder råmaterialer, vil stå i fokus de neste 300 dagene, som er tiden den sittende Kommisjonen har igjen før valget neste sommer. Foreløpig er det uklart hvordan en slik støttepakke til vindindustrien vil se ut, men flere detaljer kommer. 

Fokus på europeisk konkurranse og grønn industri

Von der Leyen annonserte at Kommisjonen vil forberede en rapport om europeisk konkurransedyktighet, ledet av Italias tidligere statsminister, Mario Draghi, som skal se på utfordringene industri og selskaper møter. Spesielt vil rapporten ta for seg kinesiske subsidier til elbilnæringen. Årsaken til dette er hvordan kinesisk-produserte biler overtar markedet fordi prisene blir holdt kunstig lave av statlig subsidier og underkutter europeisk bilindustri. Dette har vært viktig for flere medlemsland, spesielt Tyskland, Italia, Sverige og Tsjekkia, hvor bilindustrien står for mange arbeidsplasser. Løftet om å ta opp konkurransen mot Kina samt havvindpakken føyer seg inn i rekken av industrirettede tiltak Kommisjonen har lansert.

Von der Leyen annonserte videre at Kommisjonen vil opprette en egen envoy for små- og mellomstore bedrifter som vil rapportere direkte til henne for å bedre ivareta deres interesser. I tillegg vil Kommisjonen åpne for investeringsdialoger med industrien for å sørge for en rettferdig og inkluderende implementering av fremforhandlede lovforslag. Videre fortsetter arbeidet med den grønne alliansen mellom Norge og EU. Norges delegasjon til EU jobber videre med dette, og har dialogen med EU-Kommisjonen om videre framdrift og involvering.

Implementering av tidligere annonserte initiativ, spesielt Klar-for-55-pakken som nesten er ferdigforhandlet, blir prioritert fremfor å presentere nye lovforslag. Kommisjonens arbeid for å få på plass en reform av strømmarkedet samt opprette nye mål for klimakutt frem mot 2040 står på listen over prioriterte lovforslag.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.