Vannkraft – den mest bærekraftige fornybarteknologien

Publisert

Vannkraft ble løftet frem under EU Hydropower Alliance sitt første høynivåmøte. Foto: Fornybar Norge.

Arbeidet med å fremme vannkraftens rolle i den grønne energiomstillingen fortsetter.

Nå har Eurelectric, bransjeforeningen for fornybarnæringen i Europa hvor Fornybar Norge er medlem, publisert et arbeidsdokument om vannkraft. Ideen er å formulere enkle talepunkter bransjen kan bruke i arbeidet for å balansere omtalen om hva som er en pålitelig, kostnadseffektiv og grønn teknologi.  

I tillegg til at vannkraften gir blant den billigste elektrisiteten og har det laveste karbonutslippet av alle fornybarteknologiene, skiller vannkraft seg fra andre fornybarteknologier på tre måter.  

  1. Vannkraft er en moden teknologi, klar for oppskalering. I Norge har vannkraft vært sentralt i energisystemet i over hundre år og har gitt store mengder billig elektrisitet. I Europa er vannkraft den andre største fornybarkilden i EU med 375 TWh i året, sammenlignet med vindkraft som gir oss 398 TWh og solceller med sine 145 TWh. En unik egenskap vannkraften gir oss er fleksibilitet i energisystemet. Vannkraft kan produseres når det trengs uavhengig av værforhold. Dette gir også store muligheter for å lagre elektrisitet. Pumpekraft står for mer enn 90 prosent av tilgjengelig lagringskapasitet i EU. 
  2. Vannkraft er en effektiv og bærekraftig teknologi med lave karbonutslipp. Vannkraftverk har en levetid på mellom femti til hundre år, noe som gir stabilitet til elektrisitetssystemet og gir den beste avkastningen av energi produsert i forhold til energi brukt på å produsere. I motsetning har vindkraft og solceller en noe kortere levetid med henholdsvis 15-20 år og 30-40 år. Med ny kunnskap, teknologi og godt vedlikehold vil vi se at levetiden for fornybare teknologier vil øke og kunne opprettholde produksjon over stadig lengre tidshorisonter. Et vannkraftverk vil kunne opprettholde gjennomsnittlig 80 prosent produksjonseffektivitet over sin levetid. 
  3. Vannkraft er europeisk. Vannkraft krever få kritiske råmaterialer noe som gjør at det å bygge vannkraftverk og vedlikeholde disse gir forutsigbarhet og autonomi over egne verdikjeder. Mest stål, og mindre mengder kobber, aluminium og sink er de fire hovedingredienser for å bygge et vannkraftverk. Vannkraft er selvstendig fra import av råmaterialer, fossile brensler, arbeidskraft og teknisk kompetanse – nettopp fordi dette er deler av verdikjeden som flere europeiske land allerede besitter. 
 
Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.
Portrettfoto av Ingvill Østhassel til bruk på nettside.