Nytt kapittel i havvind-eventyret

Publisert

Teknikerne Lars-André Hagen (prosjektleder), Bjørn Sønneland og Espen Kokai Flage fra Vertikal Service ute på vedlikeholdsoppdrag på Hywind Tampen.

Vertikal Service i Volda er et godt eksempel på at havvind-prosjekter i Nordsjøen også gir muligheter for norsk leverandørindustri. Forrige uke dro tre av deres teknikere på sitt første vedlikeholdsoppdrag for Siemens Gamesa på Hywind Tampen.

– Vertikal Service drar veksler på erfaring og kompetanse fra sin virksomhet innenfor olje- og gassektoren, og har overført dette til fornybarsektoren. Et skoleeksempel på transformasjon som forhåpentligvis også kan være med å inspirere andre. Fornybar energi som havvind gir faktisk muligheter for de som vil, sier Åslaug Haga, administrerende direktør i Fornybar Norge.

Vertikal Service leverer drift- og vedlikeholdstjenester, inspeksjon og tilkomstteknikk til land- og offshorebasert industri. Fra lokalene i Volda har man møysommelig bygd opp kunnskap, kompetanse og kapasitet siden oppstarten i 2003. Den gang var det ikke gitt at selskaper innen fornybar-sektoren, og i alle fall ikke havvind, sto på kundelisten.

– Olje- og gass-sektoren offshore var starten. Etter hvert koblet vi oss på vannkraft, og senere vindkraft hvor vi hadde det første oppdraget for Statkraft på Smøla i 2013. I 2021 inngikk vi en rammeavtale for drift og vedlikehold med Siemens Gamesa i Norge. Dette gjorde oss i stand til å utvikle kunnskap og kompetanse sammen med en – i positiv forstand – krevende kunde som forlanger kvalitet. Uten dette samspillet hadde vi trolig ikke kommet like langt som vi er i dag, sier Leif Røv, direktør for vindenergi.

I 2021 hadde selskapet 6 turbin-teknikere, i dag er tallet 35.

– Utviklingen til Vertikal Service understreker også viktigheten av at kundene tør og vil satse på og utvikle norske leverandører.  Samspill er et nøkkelord for suksess, det ser vi konkrete resultater av ute i Nordsjøen, i dag, sier Åslaug Haga.

Foruten virksomhet i Norge har også Vertikal Service drifts- og vedlikeholdsavtaler med Siemens Gamesa i Nederland, Luxembourg og Belgia.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde av