Ursula von der Leyen stiller til gjenvalg og lover løfte for europeisk industri

Publisert

Ursula von der Leyen stiller til gjenvalg for en andre periode som president i Europakommisjonen. Foto: John Thys/AFP via Getty Images.

President for Europakommisjonen, Ursula von der Leyen, kunngjorde forrige uke sin intensjon om å stille til valg for en andre periode.

Ryktene om hvorvidt hun vil stille til gjenvalg eller søke rollen som sjef i Nato har florert, men nå som det er offisielt, blir hun umiddelbart favoritten i kampen om presidentembetet i Kommisjonen. Von der Leyen har gode sjanser for å bli utpekt som Spitzenkandidat for Det europeiske folkepartiet (EPP) på deres kongress i București 6.-7. mars. Med forventninger om at partigruppen EPP vil vinne flest seter i valget, setter dette henne på en relativt jevn vei til å bli president igjen. Imidlertid er forbeholdet her om at koalisjonspartnerne må være enige om utnevnelsen, og Det europeiske råd vil ha siste ord i hvem som skal lede den europeiske utøvende makten. 

Hva er "Spitzenkandidat"? 

Europeiske politiske partier utnevner deres "hovedkandidater" (Spitzenkandidaten på tysk) for å ta på seg rollen som president i Europakommisjonen. Det er Det europeiske råd (medlemslandene) som utpeker hvem som skal bli Kommisjonspresident, og de er forpliktet til "å ta hensyn til utfallet av Europavalget", men ikke forpliktet til å utnevne Spitzenkandidaten fra det politiske partiet som vinner flest seter, eller i det minste er i stand til å samle tilstrekkelig parlamentarisk støtte. Dette er en uformell prosess Rådet ikke alltid følger. For eksempel, var ikke Von der Leyen "Spitzenkandidat" da hun ble valgt til Kommisjonspresident i 2019.

Von der Leyens presidentskap har vært preget av klimapolitikk og hennes Kommisjon er den som la frem Den grønne giv, og har lagt grunnlaget for et grønnere Europa og en raskere avkarbonisering av kontinentet de siste fem årene. Men europeerne uttrykker tretthet i temaet, og det virker som om hun har lyttet. Under kunngjøringen på et partimøte mandag, signaliserte hun en tilbaketrekning fra dette mandatets søkelys på klima, og vektla konkurranseevne og forsvar som de viktigste temaene hun vil adressere i en andre periode. Mens de siste fem årene har handlet om klima, ville de neste fem sannsynligvis handle om europeisk industri, arbeidsplasser og forsvar.  

Antwerpen-erklæringen og en industriell avtale

For å styrke hennes "pro-business" vending, deltok von der Leyen på et rundebordsmøte tirsdag forrige uke med over 70 forretningsledere i Antwerpen som lanserte "Antwerpen-erklæringen", der de detaljerte ti skritt som produsenter må ta for å forbli konkurransedyktige i Europa. Her ble kravet om at en visepresident i Kommisjonen skal være ansvarlig for gjennomføringen av den europeiske industrielle avtalen, slik Frans Timmermans var og Maroš Šefčovič er nå for Den grønne giv. 

Politiske partier gjør seg klare

Flere av de politiske partiene i EU har holdt, eller vil holde, kongresser. På disse samlingene vedtar partigruppene sine valgmanifester og konkurransen rundt hvem som skal utpekes som partigruppens Spitzenkandidat tilspisser seg. Flere partigrupper har hatt lekkasjer av sine utkast til manifest, og retningen er klar: mindre snakk om klima, mer forretning.