Bærekraftskonferanse i Brussel

Publisert

Mennesker i en debatt på EnergGreenDeal Conference 2023.

Statkraft og Hydro med sentrale innlegg på stor bærekraftskonferanse i Brussel. Foto: ?

Fornybar Norges medlemsbedrifter Statkraft og Norsk Hydro diskuterte klima og energi på EnerGreenDeal konferansen .

EnerGreenDeal konferansen gikk av stabelen for tredje gang den 6. juni. Konferansen samlet BusinessBridge Europe industrirepresentanter og beslutningstakere fra Europa som diskuterte en rekke temaer innen klima og energi. Fornybar Norges medlemmer tok del i diskusjonen. Anne Bolle fra Statkraft og Jostein Røynesdal fra Norsk Hydro var blant paneldeltakerne som representerte industrien. Gjødsel-giganten Yara var også i et panel.

Europeisk konkurransedyktighet 

Møtet ga en plattform for deltakerne til å utveksle synspunkter, bekymringer og ideer for å håndtere energi- og klimautfordringene i EU. Det må opprettholdes en balanse mellom klimamål og økonomisk konkurransedyktighet, samtidig som det er behov for private investeringer, bedre markedsdesign og mer effektive reguleringer for å fremme en bærekraftig og konkurransedyktig energisektor i Europa.  

Jostein Røynesdal deltok i panelet som diskuterte EUs industriers konkurransedyktighet, som står ovenfor utfordringer som klimaendringer, høye og ustabile energipriser og råvaresikkerhet. Her forklarte han tydelig til representantene fra Europaparlamentet og EU-Kommisjonen at det viktigste for selskap som Hydro er forutsigbar poltikk. For at europeisk industri skal holde seg konkurransedyktige samtidig som de skal tilpasse seg til utfordringene vi står ovenfor, vil de politiske avgjørelsene og signalene som kommer fra EU være sentrale.  

Reform av elektrisitetsmarkedsdesignet 

Anne Bolle fra Statkraft satt i panel med Mechthild Wörsdorfer fra EU-Kommisjonen, Nicolas Lefevre-Marton fra Engie, Erkki Maillard fra EDF, George Zachman fra Breugel hvor de diskuterte ulike aspekter ved reformen i energimarkedene. Samlet sett berørte diskusjonene viktigheten av stabilitet, forutsigbarhet og fleksibilitet i energimarkedet, samt behovet for effektive prissignaler, balanse mellom tilbud og etterspørsel og nøye regulering. 

Wörsdorfer  understreket behovet for et mer forutsigbart og stabilt energimarked i lys av priskrisen. Hun vektla betydningen av langsiktige mål og bruk av kraftkjøpsavtaler (PPAs) og differansekontrakter (CfDs) for å stimulere investeringer og unngå volatilitet. 

Anne Bolle uttrykket at Statkraft er fornøyd med at markedsprinsippene blir opprettholdt i forslaget. Hun fortsatte med å stille spørsmål om hva som er de riktige prissignalene. For å håndtere både klimakrisen og redusere avhengigheten av russisk gass, vil det være nødvendig med omfattende utbygging av fornybar kraft. For å tiltrekke investorer og muliggjøre disse nødvendige investeringene, er markedet avhengig av sikkerhet og forutsigbarhet. Bolle påpekte betydningen av å fjerne inntektstaket for kraftprodusenter, som var en del av en rekke midlertidige krisetiltak, og som nå skal utfases. Inntektstaket vil ikke være gunstig på lang sikt, og være skadelig for investeringene som trengs på ny energi, fleksible lagringsløsninger, batterier og nettutbygging.  

Profilbilde Niklas Kalvø Tessem.