Vårens ankomst fører til lavere strømregninger over nesten hele Norge

Publisert

Husholdninger over nesten hele Norge vil få litt lavere strømregninger for mars enn de fikk for februar fordi mildere vær førte til at strømforbruket falt, viser Fornybar Norges strømprisindeks.

Unntaket er de husholdningene som befinner seg i Nord-Norge. De vil få litt høyere strømregninger fordi strømprisene der har økt som en følge av svært lite nedbør den siste tiden.  

– I disse dager vil husholdninger i hele Sør-Norge og Midt-Norge med et gjennomsnittlig forbruk av strøm få strømregninger som er 3-10 prosent lavere enn den de fikk for februar. Nedgangen skyldes at våren begynte å melde sin ankomst i mars, og det gjorde at vi brukte mindre strøm på oppvarming, sier Bård Standal, nestleder i Fornybar Norge. 

– I Nord-Norge derimot, vil strømregningene til gjennomsnittshusholdningene bli rundt 7 prosent høyere for mars enn de var for februar. Det skyldes at det har vært usedvanlig tørt vær her de siste ukene, og dermed har fyllingsgraden i nordnorske vannmagasin sunket og strømprisene steget, sier Standal.

Strømregningen for mars til husholdninger i Sør-Norge med et gjennomsnittlig strømforbruk vil bli på ca. 2100-2200 kr. I Midt-Norge vil regningen bli på rundt 2000 kr, og i Nord-Norge på omtrent 1900 kr. 

I alle de fem norske prisområdene for strøm falt strømforbruket til en gjennomsnittshusholdning fra februar til mars med mellom 7 og 13 prosent, viser tall fra Elhub. 

Fakta om strømprisindeksen

Fornybar Norges strømprisindeks viser hva en gjennomsnittlig husholdning i hvert av de fem norske prisområdene må regne med å betale i strømregning for forrige måned, inkludert skatter og avgifter, og etter at eventuell strømstøtte er blitt trukket fra. Indeksen viser også hvordan forrige måneds strømregning var sammenliknet med måneden før og samme måned året før.

Regnestykket er basert på faktiske priser og forbruk i de fem prisområdene, samt nettleie og avgifter. For strømpris er det tatt utgangspunkt i en vanlig spotprisavtale med et påslag på 5 øre/kWh og 40 kroner i fast månedsbeløp. Tallene er innhentet fra Nord Pool, Elhub og nettselskapene.

Hensikten med strømprisindeksen er å gi norske strømkunder en bedre innsikt i hvordan strømprisene utvikler seg over tid, hva som påvirker prisene og hvordan strømregningen er sammensatt.

Mye nedbør i sør, tørt lengre nord 

Etter en uvanlig kald høst og vinter, med fire måneder på rad med temperaturer under normalen, var været mildere enn normalt i både februar og mars.  

I mars endte gjennomsnittstemperaturen for landet som helhet på 1,9 grader over normalen, og på landsbasis falt det 5 prosent mindre nedbør enn normalt, ifølge Meteorologisk institutt

Det var imidlertid store forskjeller innad i landet når det gjaldt nedbør forrige måned. I Midt-Norge og Nord-Norge var det usedvanlig tørt vær i mars, mens på Østlandet og Sørlandet var det svært vått, med over dobbelt så mye nedbør som normalt flere steder.     

Høyere strømpriser i Nord-Norge

I snitt kostet strømmen i de tre sørnorske prisområdene 68-69 øre/kWh i mars. I Midt-Norge var den gjennomsnittlige spotprisen 61 øre/kWh og i Nord-Norge 55 øre/kWh, viser tall fra kraftbørsen Nord Pool.

Prisforskjellene mellom de norske prisområdene på strøm har blitt redusert de siste månedene. Sist det var så små forskjeller mellom strømprisene mellom Sør- og Nord-Norge som forrige måned var i februar 2021.

I Sør-Norge var spotprisene i mars nesten 40 prosent lavere enn i samme måned i fjor, og de laveste for en marsmåned på tre år. I Midt-Norge var også årets marspriser litt lavere enn i samme måned i fjor, men her var nedgangen kun på 5 prosent.

I Nord-Norge derimot, var årets marspriser 12 prosent høyere enn for samme måned i fjor.   

– Nord-Norge har aldri tidligere hatt så høy gjennomsnittspris på strøm i en marsmåned som det de hadde forrige måned. Likevel var Nord-Norge det prisområdet i Norden med lavest strømpris i mars, og prisen her var også lavere enn i landene på kontinentet som vi utveksler strøm med, sier Standal.

Strømprisene i Norge blir påvirket av strømprisene i landene rundt oss. Fra det sørnorske prisområdet NO2 går det strømkabler til Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia, og det gjør at strømprisene i Sør-Norge blir særlig påvirket av spotprisene nedover på kontinentet.   

Strømprisene steg kraftig etter at Russland høsten 2021 begynte å strupe gasseksporten til Europa. Det gjorde at gassprisene steg, og derfor også strømprisene fordi det ble dyrere å produsere strøm ved gasskraftverk. Strømprisene er nå på vei ned igjen, i både Sør-Norge og Europa.

 

Mye mindre strømstøtte

Selv om strømprisene i Sør-Norge har falt kraftig det siste året, er strømregningene for mars for husholdninger i Sør-Norge omtrent på samme nivå som det de var i fjor. Årsaken er at husholdningene nå får utbetalt mye mindre strømstøtte.

Strømstøtte utbetales kun når strømprisen overstiger 73 øre/kWh. Det skjedde ikke så ofte forrige måned at strømprisene ble så høye.

Mens strømstøtten i mars i fjor i snitt utgjorde et fratrekk på strømregningen på rundt 730 kr for husholdninger i Sør-Norge, fikk disse forrige måned en gjennomsnittlig strømstøtte på under 70 kr. 

I Midt-Norge og Nord-Norge er strømprisene generelt lavere, og av den grunn utbetales det mindre strømstøtte her. Forrige måned fikk husholdningene i Midt-Norge ca. 40 kr i snitt i strømstøtte, mens husholdninger i Nord-Norge fikk rundt 30 kr.

NO1 - Sørøst-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO1 – det prisområdet Oslo befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for mars som ligger på rundt 2070 kr etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er en nedgang på 10 prosent fra februar, da den gjennomsnittlige strømregningen i dette prisområdet var på ca. 2310 kr. Nedgangen i strømregningen skyldes at været var mildere i mars, og det gjorde at strømforbruket falt.    

Strømregningen for mars er også litt lavere enn for samme måned i fjor, da den gjennomsnittlige husholdning i NO1 fikk en strømregning på rundt 2090 kr. 

En gjennomsnittlig husholdning i NO1 brukte i mars ca. 1470 kWh med strøm. Det var 12 prosent mindre enn måneden før, og 4 prosent mindre enn i mars 2023, viser tall fra Elhub. 

værstasjonen på Blindern i hovedstaden ble det målt plussgrader mesteparten av mars, og temperaturen var i snitt 2,7 grader, mer enn én grad varmere enn normalt. Det var også svært vått i mars, med mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt.     

I NO1 endte den gjennomsnittlige spotprisen i mars på 68 øre/kWh. Det var en svak oppgang fra februarprisen på 67 øre/kWh, men likevel betydelig lavere enn gjennomsnittsprisen for mars i fjor, som var 113 øre/kWh.   

 

NO2 - Sørvest-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO2 – det prisområdet Kristiansand befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for mars som ligger på rundt 2180 kr etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.

Det er en nedgang på 6 prosent fra februar, da den gjennomsnittlige strømregningen i dette prisområdet var på ca. 2330 kr. Nedgangen i strømregningen skyldes at været var mildere i mars, og det gjorde at strømforbruket falt.

Strømregningen for mars er på omtrent samme nivå som for mars i fjor, da den gjennomsnittlige husholdning i NO2 fikk en strømregning på rundt 2190 kr. 

En gjennomsnittlig husholdning i NO2 brukte i mars ca. 1490 kWh med strøm. Det var 8 prosent mindre enn måneden før, og 3 prosent mindre enn i mars 2023, viser tall fra Elhub. 

Ved Kjevik lufthavn utenfor Kristiansand falt det nesten dobbelt så mye nedbør som normalt i mars, og det var plussgrader nesten hele måneden. Gjennomsnittstemperaturen var 4 grader, nesten to grader varmere enn normalt.  

I NO2 endte den gjennomsnittlige spotprisen i mars på 68 øre/kWh. Det var en svak oppgang fra februarprisen på 67 øre/kWh, men likevel betydelig lavere enn gjennomsnittsprisen for mars i fjor, som var 113 øre/kWh.

NO3 - Midt-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO3 – det prisområdet Trondheim befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for mars som ligger på rundt 2030 kr etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er en nedgang på 3 prosent fra februar, da den gjennomsnittlige strømregningen i dette prisområdet var på ca. 2100 kr. Nedgangen i strømregningen skyldes at været var mildere i mars, og det gjorde at strømforbruket falt.   

Strømregningen for mars er også lavere enn for samme måned i fjor, da den gjennomsnittlige husholdningen i NO3 fikk en strømregning på rundt 2330 kr.  

En gjennomsnittlig husholdning i NO3 brukte i mars ca. 1460 kWh med strøm. Det var 13 prosent mindre enn måneden før, og 14 prosent mindre enn i mars 2023, viser tall fra Elhub. 

Ved Lade målestasjon i Trondheim ble det målt mildt og svært tørt vær i mars. Snittemperaturen var 3,7 grader, mer enn to grader varmere enn normalt, mens nedbørsmengdene var på 16 prosent av normalen.  

I NO3 endte den gjennomsnittlige spotprisen i mars på 61 øre/kWh. Det var en oppgang fra 50 øre/kWh i februar, men likevel litt lavere enn gjennomsnittsprisen for mars i fjor, som var på 64 øre/kWh.  

NO4 - Nord-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO4 – det prisområdet Tromsø befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for mars som ligger på rundt 2050 kr etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er en oppgang på 7 prosent fra februar, da den gjennomsnittlige strømregningen her var på ca. 1920 kr. Oppgangen skyldes at strømprisene i dette prisområdet har økt.   

Husholdninger i Finnmark og de delene av Troms som er unntatt el-avgift kan imidlertid forvente en regning for mars som er 195 kr lavere. Strømregningen for en gjennomsnittshusholdning her blir derfor på 1855 kr. 

Strømregningen for mars er også litt høyere enn for samme måned i fjor, da den gjennomsnittlige husholdning i NO4 fikk en strømregning på rundt 2020 kr.     

En gjennomsnittlig husholdning i NO4 brukte i mars ca. 2050 kWh med strøm. Det var 7 prosent mindre enn måneden før, og 10 prosent mindre enn i mars 2023, viser tall fra Elhub. 

I Bodø var det mildt og tørt vær i mars. Gjennomsnittstemperaturen lå på 1,7 grader – nesten to grader varmere enn normalt – og nedbørsmengden for hele måneden var under halvparten av normalen, ifølge Meteorologisk institutt.  

I NO4 endte den gjennomsnittlige spotprisen i mars på 55 øre/kWh. Det var en oppgang fra 41 øre/kWh i februar, og fra 49 øre/kWh i mars i fjor.  

Årets marspris for NO4 er ifølge NVE den høyeste som noen gang er registrert for dette prisområdet. Den høye prisen skyldes at fyllingsgraden i vannmagasinene her over lengre tid har ligget under normalen. Det har ført til at strømprisene i Nord-Norge har steget og blitt likere prisene i de nærliggende prisområdene Nord-Sverige og Midt-Norge.  

Til tross for ny prisrekord for mars i Nord-Norge, er prisen likevel lavest i Norge og også lavere enn i landene vi utveksler strøm med.

NO5 - Vest-Norge

En gjennomsnittlig husholdning i NO5 – det prisområdet Bergen befinner seg i – kan forvente å få en strømregning for mars som ligger på rundt 2120 kr etter strømstøtte. Denne summen inkluderer nettleie, skatter og avgifter.  

Det er en nedgang på 8 prosent fra både måneden før og fra samme måned i fjor, da den gjennomsnittlige strømregningen her var på ca. 2300 kr.

Nedgangen i strømregningen fra februar til mars skyldes at været var mildere i februar, og det gjorde at strømforbruket falt.

I Bergen var det plussgrader store deler av mars. For hele måneden var snittemperaturen 5,6 grader, nesten to grader varmere enn normalt, ifølge Meteorologisk institutt. Det var også litt tørrere enn normalt, med nedbørsmengder på rundt 80 prosent av normalen.

En gjennomsnittlig husholdning i NO5 brukte i mars ca. 1400 kWh med strøm. Det var 10 prosent mindre enn måneden før, og 7 prosent mindre enn i mars 2023, viser tall fra Elhub.

I NO5 endte den gjennomsnittlige spotprisen i mars på 69 øre/kWh. Det var en svak oppgang fra februarprisen på 68 øre/kWh, men likevel betydelig lavere enn gjennomsnittsprisen for mars i fjor, som var 113 øre/kWh.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: