Oppfordrer ikke til klesvask om natten

Publisert

Shot of a mother and her baby girl playing while doing laundry

Kraftnæringen oppfordrer ingen til å bruke elektriske apparater som kan medføre brannfare om natten. Flytting av strømforbruk må skje uten at det går ut over sikkerhet eller komfort for kundene. Foto: Yuri Arcurs.

I forbindelse med at nye, automatiske strømmålere installeres over hele landet, er det oppstått en misforståelse om at forbrukere oppfordres til å bruke vaskemaskin og tørketrommel om natten når strømprisene er lavere – og brannfaren potensielt større.

Det har den siste tiden vært en rekke presseoppslag om forsikringsselskaper som frykter flere branner dersom elektriske apparater brukes om natten når folk sover. Kraftnæringen ønsker nå å oppklare denne misforståelsen.

– Vi oppfordrer absolutt ingen til å bruke elektriske apparater som kan medføre brannfare om natten. Vår holdning er at eventuell flytting av strømforbruk må skje uten at det går ut over sikkerhet eller komfort for kundene, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Økt bruk av utstyr og apparater som bruker mye strøm på kort tid – slik som hurtiglading av elbil, induksjonskokeplater og momentan oppvarming av vann – fører til høyere belastning av kraftnettet visse tider på døgnet. Det vil kreve at nettet bygges ut og forsterkes. Dersom vi klarer å jevne ut strømforbruket, kan vi redusere investeringene. Det vil kundene spare på i form av lavere nettleie.

Automatisk strømstyring

– Stadig flere elektriske apparater leveres med internettforbindelse. Det betyr at de kan kommunisere med smarthusløsninger som skrur ned forbruket i timer med høy belastning. For eksempel kan varmekablene på badet og varmtvannstanken skru seg av en time, uten at du vil merke noe, sier Øverås.

Mange nettselskaper vurderer på sikt å innføre nye prismodeller for nettleie, for å premiere kunder som flytter forbruket sitt bort fra de mest travle periodene. Dette åpner imidlertid ikke for at nettselskapene kan øke inntektene sine. Hvert nettselskap er nemlig tildelt en ramme av myndighetene for hvor mye de kan ta inn i nettleie. Dette reguleres såpass strengt at dersom inntektene blir for høye det ene året, må nettleien settes ned det neste.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Aslak Øverås