Roser kundene for rask målerutrulling

Publisert

Hafslund-møntør møter kunder

Hafslund Nett har så langt byttet 300 000 strømmålere hos sine kunder og skal bytte 400 000 til. Da er de avhengig av at kundene åpner døren. Foto: Hafslund.

Hafslund Nett bytter i disse dager mellom 1000 og 1500 strømmålere i Oslo sentrum hver dag og takker kundene for den raske fremdriften. Bare dette halvåret, vil rundt 700 000 strømkunder i hele landet få ny strømmåler.

I slutten av forrige uke passerte Hafslund Nett milepælen 300 000 installerte målere. I alt skal landets største netteier montere 700 000 nye strømmålere i sitt nettområde innen utgangen av 2018.

Prosjektdirektør Toril Benum i Hafslund Nett sier i en pressemelding at den største utfordringen er å få tilgang til målerne.

– Vi er avhengig av at folk er hjemme, eller at vi har tilgang til nøkler der måleren er plassert i fellesarealer, slik at vi får adgang til målerne. Her må jeg rose kundene, de er flinke til å holde avtaler, sier Benum.

Kostbare bomturer

Tall NVE har hentet inn fra nettselskapene, viser at det per juni var installert 875 000 smarte strømmålere rundt omkring i landet. Rundt 500 000 av disse er montert i år.

– Nettselskapene forventer at 1,6 av totalt 2,9 millioner strømkunder vil ha den digitale måleren på plass før året er omme. Dette er en krevende operasjon, ettersom man i de fleste tilfeller må inn i boligen. Bomturer er kostbart for nettselskapene og til syvende og sist også for strømkundene. Derfor oppfordrer vi alle til å samarbeide om å få dette digitale løftet på plass, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Ifølge NVEs rapport, går heldigvis bare drøyt én prosent av installasjonene ikke som planlagt. I disse tilfellene er nettopp mangel på kontakt med kunden den viktigste årsaken. Per juni 2017 gjaldt dette i underkant av 4 000 kunder over hele landet.

Smartere strømnett

Ny strømmåler betyr først og fremst at man som kunde slipper å lese av måleren. Informasjonen vil gå automatisk via nettselskapet til kraftleverandøren og betyr at man vil få en mer presis strømregning.

I tillegg er automatiske strømmålere er et viktig ledd i utviklingen av et smartere og mer effektivt strømnett. På sikt kan samfunnsgevinstene bli betydelige, ikke minst gjennom sparte investeringer i kraftnettet, noe strømkundene ellers må betale for.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:
Profilbilde Aslak Øverås