Enighet om EUs tredje energimarkedspakke

Publisert

Stortinget bygning med lys. Foto

Det er bred politisk enighet i Stortinget om norsk samtykke til EUs tredje energimarkedspakke. Det er bra for norsk verdiskaping, norsk forsyningssikkerhet og det europeiske klimaarbeidet. Foto: Stortinget/Peter Mydske.

Det er denne uken oppnådd bred politisk enighet i Stortinget om norsk samtykke til at EUs tredje energimarkedspakke innlemmes i EØS-avtalen.

– Fornybarnæringen har pekt på at en videreutvikling av det europeiske samarbeidet innen energi er bra for norsk verdiskaping, norsk forsyningssikkerhet og det europeiske klimaarbeidet. Dette skaper også ro rundt spørsmålet om EØS-avtalen på energiområdet. Dette er derfor svært positivt, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Mellomlandsforbindelser

Fornybarnæringen har pekt på viktigheten av å videreføre EØS-avtalen på energi. Enigheten som den fremstår nå er imidlertid basert på en rekke forutsetninger, herunder Statnett-eierskap til fremtidige mellomlandsforbindelser.

– Vi beklager samtidig at denne saken har vært brukt politisk for å få gjennomslag for at kun Statnett kan eie og drive utenlandskabler i fremtiden. Vi legger til grunn at dette ikke fører til unødvendige hindre for utvikling av kabelprosjektet NorthConnect, som nå er under behandling, påpeker Ulseth.

Avgjørende for næringen

Norsk fornybarnæring er tett integrert i det nordiske og europeiske markedet. Fortsatt markedstilgang er avgjørende for verdiskaping i en næring som skaper arbeidsplasser i hele landet og betydelige inntekter for det offentlige.

Les vedtaket her.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: