Flere bedrifter bytter strømleverandør

Publisert

Foto: Hender som skriver på et ark og en laptop og briller på bordet

NVEs leverandørskifteundersøkelse viser at det fortsatt er sunn konkurranse i sluttbrukermarkedet. Foto: Shutterstock.

I fjerde kvartal 2017 ble det foretatt 12.800 skifter av strømleverandør blant næringskunder, det er en økning på 47 prosent fra tilsvarende kvartal året før.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin leverandørskifteundersøkelse for fjerde kvartal viser tydelig økning i leverandørbytter, både blant næringskunder og husholdninger. I fjor ble det foretatt totalt 550.800 skifter av strømleverandør, 497.100 husholdninger og 53.700 næringskunder. Det er en økning med 16.800 skifter fra 2016.

Fjerde kvartal utpeker seg

For næringskunder er dette en bytteprosent på 14,8 og en økning fra fjoråret med 1,4 prosentpoeng. Veldig tydelig vises dette i fjerde kvartal, hvor det var en økning på 47 prosent sammenliknet med tilsvarende periode året før.

– Mange har nok ønsket å teste markedet for ny strømavtale i fjor høst. Kundene bør bruke markedet og det har de gjort, sier næringspolitisk rådgiver Ole Hauge i Energi Norge.

Blant norske husholdningskunder viser NVEs beregninger en bytteprosent på 18,8 i 2017, det er en økning på 0,4 prosentpoeng fea året før. I fjerde kvartal ble det foretatt 8.000 flere leverandørskifter blant husholdninger enn tilsvarende kvartal i 2016. Det gir en økning på 6 prosent.

Sunn konkurranse

Antall leverandørskifter kan være en indikator for graden av konkurranse i sluttbrukermarkedet, og tallene for 2017 tyder på god konkurranse i markedet.

– Det norske strømmarkedet er kanskje det mest åpne i Europa, og konkurransen bidrar til at Norge er blant landene med lavest pris på elektrisitet, sier Haugen.

Det presiseres i undersøkelsen at dette er foreløpige tall, ettersom justeringsfaktoren for 2017 er basert på antall husholdningskunder og næringskunder i 2016. Det totale antallet vil justeres mot slutten av 2018.

Det er også verdt å merke seg at NVEs rapport viser antall leverandørskifter, ikke antall strømkunder som skifter leverandør. Det vil si at dersom en strømkunde bytter leverandør, og deretter bytter tilbake til sin opprinnelige leverandør etter kort tid, telles dette som to leverandørskifter.

NVEs leverandørskifteundersøkelse 4. kvartal 2017