Samarbeid for et velfungerende kraftmarked

Publisert

Mann som står på scene. foto

EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen sier at kapasitetutveksling på tvers av grenser er en prioritet for han og de nordiske landene fremover.

Skal man nå målet om et fornybart kraftsystem i Europa, er markedsdesign og regionalt samarbeid helt avgjørende. Det mener den danske EU-parlamentarikeren Morten Helveg Petersen.

Forrige uke arrangerte Nordenergi, i samarbeid med Helveg Peteren, et frokostmøte om nytt kraftmarkedsdesign i Europa. Møtet ble holdt i Europaparlamentet, og til stede var nordiske myndigheter, selskaper og Europaparlamentarikere.

Elmarkedsdirektivet og elmarkedsforordningen er blant de siste tekstene som fortsatt er under forhandling i Vinterpakken, og ambisjonen er at disse skal være ferdigforhandlet før jul. Målet med møtet var derfor å få en oppdatering fra forhandlingene, særlig med tanke på tre temaer:

  • Opprettelsen av en ny organisasjon for nettselskap i Europa (DSOer)
  • Allokering av kapasitet på tvers av landegrenser
  • Utfasing av regulerte priser

    Fra frokostmøte i Europaparlamentet forrige uke.

Regionalt samarbeid

Helveg Petersen understreket for deltakerne hvor viktig regionalt samarbeid i Norden og Europa er for å få til et integrert og velfungerende kraftmarked.

– Norden blir fremhevet som en foregangsregion for et liberalisert og integrert kraftmarked, og det er derfor viktig at vi bidrar inn med kompetanse nå på slutten av forhandlingene, sa Helveg Petersen.

Den danske politikeren mener det overordnede målet må være å skape et kraftmarked i Europa som legger til rette for økt bruk av fornybar energi, uten for mye statlig involvering og barrierer for handel.

Omdiskutert artikkel

De siste månedene har en artikkel i elmarkedsforordningen, som omhandler fri flyt elektrisitet på tvers av landegrensene, vært kraftig debattert i EU. Hovedgrunnen til uenighetene er forslaget om en minimumsgrense på tildeling av kapasitet for å overføre strøm mellom land på 75 prosent.

Mange mener at en slik grense vil føre til at tildelingen av kapasitet ved grensene blir feil, eller at kapasitet kan holdes tilbake fra markedet for å håndtere flaksehalser internt i et land. På frokostmøtet var det enighet om at dette er en uheldig utvikling.

Helveg Petersen fremhevet at det er en prioritet for han, og de nordiske landene, at man øker kapasitetsutvekslingen på tvers av grenser. Dette for å legge til rette for et fornybart kraftsystem uten kapasitetsmekanismer.

Kapasitetmekanismer

Et annet viktig tema i forhandlingene har vært rammer for kapasitetsmekanismer, som gir støtte til regulerbar og ofte fossil kraftproduksjon for å sikre kapasitet. Her har ikke forhandlingene kommet særlig langt, men inntrykket på møtet var samtidig at ustrakt bruk av kapasitetsmekanismer vil bli tillatt i EU også etter at Vinterpakken trer i kraft.

Videre ble det nevnt av Nordenergi at opprettelsen av en organisasjon for nettselskaper i Europa (DSOer), er en svært positiv utvikling, men at man må sikre at alle typer DSOer blir representert her. Det er stor variasjon blant DSOene i Europa i form av størrelse, oppgaver og regulatorisk rammeverk, og det bør derfor være en prioritet at alle blir hørt på lik linje.

 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne: